Bioodpad tvoří biologicky rozložitelné zbytky z kuchyně, zahrady nebo provozu – od trávy a listí až po slupky ze zeleniny či zbytky jídel. Při správném třídění se z bioodpadu stává cenný zdroj – pro výrobu kompostu, bioplynu nebo hnojiv. Proto je důležité určit správný kód, odpad správně třídit a zajistit jeho odpovědnou likvidaci.
Kód materiálu dle Katalogu odpadů – bioodpad
20 01 08 – Biologicky rozložitelný kuchyňský a stravovací odpad
Zbytky jídel, slupky ze zeleniny, kávová sedlina, čajové sáčky, zbytky pečiva… Typický bioodpad z kuchyní, jídelen, restaurací a gastroprovozů. Vyžaduje oddělený sběr, někdy i chlazení a hygienizaci.
20 02 01 – Biologicky rozložitelný odpad ze zahrad a parků
Tráva, listí, větve, shrabaná zeleň nebo plevel. Nejčastější bioodpad z údržby zeleně, obcí, domácností nebo firemních areálů. Vhodný pro kompostování, často svážen ve hnědých popelnicích.
02 01 03 – Rostlinný odpad ze zemědělské prvovýroby
Zbytky z pěstování plodin, vyřazené rostliny, nepoužitelná sklizeň nebo ořezané části rostlin. Vzniká na farmách, v sadech, sklenících a při zemědělské produkci. Lze využít k výrobě kompostu nebo bioplynu.
20 02 03 Jiný biologicky nerozložitelný odpad
Umělý trávník, geotextilie, zbytky výzdoby z hřbitovů (umělé květiny, svíčky), kořenové baly ve fóliích, nepatří sem například zemina (20 02 02) a čistý biologicky rozložitelný odpad, tento odpad vzniká jako směsný z veřejné zelene, kdy ho nelze vytřídit jako bio nebo běžný odpad (úklid po slavnostech, pohřbech nebo údržbě zeleně s kombinací přírodních a umělých prvků)
Kód vybíráme podle původu a složení.
Pokud je bioodpad znečištěn (např. plastem, olejem), nelze ho využít pro kompostování nebo bioplyn.
Nevíte si jistí, který kód odpadu použít?
Správné zařazení bioodpadu je základ – chybný kód může znemožnit recyklaci nebo vést k pokutám.
Co je bioodpad?
Bioodpad označuje všechny biologicky rozložitelné odpady rostlinného nebo živočišného původu. Nejčastěji se jedná o:
- zbytky ovoce a zeleniny
- trávu, listí, větve
- zbytky jídel (bez živočišného původu)
- odpad z kuchyní, jídelen, restaurací
Původ bioodpadu:
- domácnosti (zahrady, kuchyně)
- restaurace, školní jídelny, gastroprovozy
- správci zeleně, obce
Složení bioodpadu:
- organická hmota, voda, rostlinné tkáně
- u gastro: možné hygienické riziko
Povinnost třídění bioodpadu platí pro obce i řadu firem podle zákona č. 541/2020 Sb.
Nevíte, co se u vás počítá za bioodpad?
Doporučení pro bioodpad:
Domácnosti mohou bioodpad odevzdávat prostřednictvím hnědých popelnic, komunitních kompostérů nebo ve sběrných dvorech. V mnoha obcích je třídění bioodpadu povinné – a díky tomu lze snížit poplatky za odpad.
Firmy, školy, restaurace a další provozy mají navíc zákonnou povinnost třídit bioodpad, správně jej zařadit do evidence a spolupracovat s oprávněnou osobou. U gastroodpadu je nutné dodržet i hygienická pravidla – např. chlazení nebo oddělený sběr. Nesplnění těchto podmínek může vést ke kontrole hygieny nebo pokutám od ČIŽP.
Čím čistější a oddělenější bioodpad, tím vyšší šance na jeho využití v kompostárně nebo bioplynce.
Pokud si nejste jistí, co s ním –
Podmateriály a poddruhy – jak se zbavit bioodpadu?
Zahradní bioodpad
tráva, listí, větve, spadané ovoce. Možno odevzdat do hnědé popelnice, komunitního kompostéru nebo na sběrný dvůr.
Kuchyňský bioodpad (bez živočišných zbytků)
slupky, zbytky ovoce a zeleniny, kávová sedlina. Vhodný do hnědých nádob nebo kompostéru.
Kuchyňský bioodpad (s živočišnými zbytky)
maso, ryby, mléčné výrobky. Vyžaduje chlazení, sběr do uzavřených nádob a předání oprávněné osobě – nejčastěji využití v bioplynkách.
Zbytky z gastroprovozů (restaurace, školní jídelny, nemocnice)
tříděný sběr podle platné hygienické legislativy. Svoz smluvním partnerem s oprávněním, evidence a chlazení nutností.
Bioodpad z údržby zeleně (města, obce, areály)
větve, posečená tráva, kořeny. Předává se do kompostáren nebo na recyklační dvory. U větších objemů nutné oddělit dřevo od zemin.
Zemědělský bioodpad
rostlinné zbytky z polí, skleníků a sadů. Možné využít ke kompostování nebo energetickému zpracování. Vyžaduje dohled nad kontaminací a postupy dle zákona.
Platforma ENVILINK vám pomůže najít vhodného zpracovatele podle typu bioodpadu i požadavků hygieny a legislativy.
Co se vyrábí z bioodpadu?
Zpracování bioodpadu umožňuje efektivně využít organickou hmotu, která by jinak skončila na skládce nebo ve směsném odpadu. Díky správnému třídění a odevzdání může bioodpad sloužit jako cenný zdroj živin i energie.
Z bioodpadu se vyrábí například:
- kompost – přírodní hnojivo využitelné v zemědělství, zahradnictví i při rekultivacích
- bioplyn – obnovitelný zdroj energie využitelný pro výrobu elektřiny a tepla
- digestát – zbytek po výrobě bioplynu, využívá se jako hnojivo s vysokým obsahem živin
- mulč – z posečené trávy a větví lze vyrábět materiál na ochranu půdy proti vysychání
- substráty a půdní zlepšovače – zejména z fermentovaných nebo kompostovaných složek
- Palivo – Brikety a peletky z dřevní části bioodpadu
Správné třídění bioodpadu pomáhá snížit skleníkové plyny, šetřit přírodní zdroje a podporuje oběhové hospodářství.
Přehled hlavních právních předpisů pro bioodpad
Zákon č. 541/2020 Sb., o odpadech
- § 11 – Vymezení pojmů (včetně biologicky rozložitelných odpadů)
- § 12 – Povinnost předcházet vzniku odpadů
- § 15 – Povinnosti původce odpadu a nakládání s odpady
- § 63 – Přednostní využití biologicky rozložitelných odpadů
- § 94 – Evidence a ohlašovací povinnosti
Vyhláška č. 8/2021 Sb., o podrobnostech nakládání s odpady
- Stanovuje pravidla pro třídění a evidenci bioodpadu
- Určuje podmínky pro oddělený sběr, skladování a předání odpadu k využití
- Přílohy obsahují kódy jako 20 02 01, 20 01 08 nebo 02 01 03
Nařízení (EU) č. 142/2011
- Stanoví hygienická pravidla pro nakládání s odpady živočišného původu
- Týká se zejména gastroodpadu a jeho použití v bioplynových stanicích či kompostárnách
Zákon č. 258/2000 Sb., o ochraně veřejného zdraví
Důležitý pro hygienická pravidla v gastroprovozech
Vymezuje podmínky, za nichž lze s biologickými odpady nakládat bezpečně
Nedodržení pravidel může vést k sankcím ze strany ČIŽP nebo hygieny – zejména při špatném třídění, skladování nebo absenci evidence.
S platformou ENVILINK lze bioodpad:
- správně zařadit podle katalogu,
- vytřídit a označit,
- zaevidovat dle zákona,
- najít nejbližší výkup, doporučeného zpracovatele nebo přepravce.
Kam s bioodpadem? Možnosti likvidace
Domácnosti – hnědé popelnice, kompostéry, sběrné dvory
Bioodpad z domácností (např. zbytky zeleniny, tráva, listí) lze odevzdat do hnědých nádob na bioodpad, které zajišťují obce. Alternativou jsou komunitní nebo domácí kompostéry. Ve větších městech lze využít i sběrné dvory.
Výkup a zpracování bioodpadu
Větší a čisté objemy bioodpadu je možné nabídnout ke zpracování bioplynovým stanicím nebo kompostárnám – např. gastroodpad, posečená tráva, odpad z údržby zeleně. Platforma ENVILINK vám pomůže najít nejbližší zařízení i odhadnout výkupní potenciál.
Firmy, gastroprovozy a školy
Pro firmy a gastroprovozy platí povinnost bioodpad třídit, evidovat a předávat oprávněné osobě. Restaurace a jídelny často musí zajistit oddělený sběr v chlazených nádobách, hygienizaci a pravidelný svoz.
Platforma ENVILINK pomůže s výběrem partnera, dokumentací i správným zařazením odpadu.
Jak probíhá zpracování bioodpadu?
Po převzetí bioodpadu dochází k jeho využití v několika fázích:
Sběr a svoz
- přes Envilink zadáte poptávku a systém vybere vhodného dopravce a zpracovatele.
Třídění a hygienizace
- gastroodpad prochází předzpracováním, často včetně tepelné úpravy, aby splňoval hygienická kritéria.
Kompostování nebo fermentace
- zahradní odpad putuje na kompost, gastroodpad nejčastěji do bioplynových stanic.
Výroba kompostu, digestátu a bioplynu
- výsledkem je využitelná energie, organické hnojivo a snížení emisí metanu.
Správným předáním bioodpadu šetříte náklady, splníte zákonné povinnosti a podpoříte cirkulární ekonomiku.
Jak pomůže ENVILINK?
- Zajistíme svoz a doporučíme vhodného zpracovatele
- Propojíme vás s výkupci nebo odběrateli
- Pomůžeme vám rozhodnout se mezi nejlevnější, ekologickou nebo nejrychlejší variantou
- Zohledníme vaše požadavky na lokalitu, cenu, značení nebo ESG
Nejčastější chyby a příklady z praxe
Praktické scénáře a rizika
Nesprávné nakládání s bioodpadem může vést k hygienickým problémům, zápachu, výskytu škůdců i pokutám.
Provozovatelé gastro zařízení, obcí a údržby zeleně čelí při kontrole stále stejným chybám:
- Školní jídelna nevedla evidenci kuchyňského bioodpadu – pokuta od hygieny 55 000 Kč.
- Restaurace skladovala bioodpad bez chlazení – zákaz provozu na 3 dny a likvidace odpadu za 8 700 Kč.
- Technické služby obce smísily bioodpad se směsným komunálem – místo kompostování skončil na skládce, náklady vyšší o 280 %.
- Firma dodala znečištěný bioodpad do bioplynové stanice – zpracovatel odmítl převzetí, převoz zpět stál 12 000 Kč.
Jak se těmto chybám vyhnout?
- Bioodpad skladujte odděleně, nejlépe chlazený (zejména gastroodpad).
- Vždy určete správný kód odpadu podle původu a složení.
- Při větším objemu mějte uzavřenou smlouvu s oprávněnou osobou.
- Evidujte množství, předání a místo určení – i při jednorázových akcích.
Jak na bioodpadu ušetřit nebo vydělat?
Správným tříděním a výběrem zpracovatele může být bioodpad nejen ekologickou povinností, ale i ekonomickou příležitostí.
Ušetřit můžete:
- kompostováním na místě (např. ve školce nebo areálu firmy),
- předáním přímo do kompostárny místo směsného odpadu,
- plánováním svozu podle potřeby – neplatíte za poloprázdné nádoby.
Získat zpět můžete:
- až 250 Kč/t za čistý gastroodpad od bioplynové stanice*,
- kompost zdarma nebo se slevou při odevzdání kvalitního materiálu*,
- odpočet z poplatku za komunální odpad při doloženém množství vytříděného bioodpadu v některých obcích*.
Městská jídelna snížila náklady na svoz odpadu o 18 600 Kč/rok díky oddělenému sběru bioodpadu*.
Bioodpad z údržby městské zeleně byl zhodnocen jako mulčovací materiál – úspora za nákup substrátů přes 30 000 Kč/rok.*
Nevíte si rady, co s bioodpadem? My ano.
Ať už jste malá školka, gastroprovoz, technické služby nebo obec – bioodpad vzniká téměř všude. Jenže každý typ má jiný původ, jiný kód i jiné požadavky na zpracování.
ENVILINK vám pomůže:
- správně zařadit bioodpad podle katalogu a legislativy,
- vybrat optimální způsob využití – kompost, bioplyn, digestát,
- zajistit evidenci, štítkování, svoz i napojení na zpracovatele,
- porovnat možnosti: co nejlevnější, co nejzelenější nebo co nejpraktičtější řešení.
Díky propojení s platformou ENVILINK získáte přístup k ověřeným partnerům – kompostárnám, bioplynovým stanicím i svozovým službám – vše přehledně, legálně a podle vaší potřeby.
Stačí 2 minuty na zadání poptávky – o zbytek se postaráme my.
Jak na to s Envilinkem
Zvolte cestu, která vám sedí:
Co konkrétně umíme zajistit:
- svoz bioodpadu přímo od vás (i chlazené gastro zbytky),
- doporučení nejvhodnějšího zpracovatele (kompostárna / bioplynka),
- návrh nejlevnější nebo nejšetrnější cesty využití,
- napojení na oprávněné osoby, evidence, značení, štítky,
- podporu při naplňování ESG politiky.
Proč využít ENVILINK?
- snadné zadání poptávky i nabídky během pár minut,
- přímé propojení na kompostárny, svozy a technologie,
- pomoc s evidencí, zákonným zařazením a dokumentací,
- podpora cirkulární ekonomiky a ESG cílů,
- řešení pro domácnosti, obce, školy i gastroprovozy.
ENVILINK – spojíme bioodpad s novou hodnotou.
FAQ – často kladené otázky k bioodpadu
Záleží na původu a složení. Nejčastěji se používá:
- 20 02 01 – zahradní bioodpad (tráva, větve, listí),
- 20 01 08 – kuchyňské zbytky bez živočišných složek,
- 02 01 03 – zemědělský rostlinný odpad.
Ne všechny. Ovoce, zeleninu nebo skořápky ano.
Maso, mléčné výrobky a tepelně upravené pokrmy často vyžadují hygienizaci a nepatří do běžného kompostu.
Bioodpad je obecné označení pro rozložitelný odpad rostlinného i živočišného původu.
Gastroodpad zahrnuje hlavně kuchyňské zbytky z jídelen a restaurací – často podléhá přísnějším hygienickým pravidlům.
Sám o sobě ne. Ale špatně uložený nebo nesprávně tříděný bioodpad může vést k zápachu, výskytu škůdců nebo zásahu hygieny.
U gastroodpadu je potřeba počítat s rizikem mikrobiální kontaminace.
Ano. Pokud pravidelně produkujete biologicky rozložitelný odpad (např. obec, škola, gastroprovoz), platí pro vás povinnost evidence, značení i zajištění likvidace dle zákona č. 541/2020 Sb.
Platforma Envilink vám pomůže najít nejbližší svozovou službu, kompostárnu nebo bioplynovou stanici – od malých nádob až po velkoobjemové kontejnery.